Termosetler grubundan kimyasal bir reçinedir. Suya, asite ve alkaliye karşı direnci çok iyidir. Zamanla özelliklerini kaybetmez. Epoksi sistemi, epoksi reçinesi ve bir kürlenme ajanından meydana gelir. Epoksi zemin kaplama reçinesindeki tekil moloküller (monomers) kürlenme ajanı (hardener) ile birkeşerek uzun zincirleme molekül bağları oluşturur (polymer). Bu birleşim; karışım kürlendiğinde sert bir polymer meydana getirir. Genellikle iki komponentli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve takip eden ortalama 24 saat içinde kurumaya başlar (üzerine basılabilecek kadar) ve yaklaşık 7 gün içinde final sertliğine ulaşır.
Yapıların çevresel etkilere karşı dayanıklı hale getirilmesi her zaman yapı sektörünün en önemli tartışma ve araştırma konularından biri olmuştur.Epoksi zemin kaplama her türlü kara ve deniz yapısında, doğanın (rüzgar, fırtına, dalga, ısıl değişimler, donma-çözünme, kirlenme, kimyasal etkiler, vs.) ve sanayinin (mekanik, fiziksel ve kimyasal) en kötü koşullarına karşı yapı zeminlerini (iç ve dış) estetik malzemelerle kaplayarak korumak için geliştirilen teknolojik yapı malzemesi grubudur. Bunların yanı sıra, üstün yapışma özelliği, mekanik ve fiziksel dayanımlarından dolayı değişik yapıdaki inşaat malzemelerini birbirine yapıştırmak ve tutturmak için de kullanılan epoksi malzemeler bulunmaktadır.
Donatı ve demirlerin yapıştırılmasında; Taş, çelik alüminyum ve hatta ahşabın yapıştırılmasında. Betonarmede; ankraj demirlerinin oluşturulması amaçlı filiz ekme işlerinde. Beton, sıva, metal, seramik, polyester ve epoksi zeminler üzerine ince kaplama malzemesi olarak, yapısal bağlantı ve onarım işlerinde.
Prefabrik beton elemanları ve kolonların montajında çatlak ve kırıkların tamiratlarında. Yüzey koruyucu kaplama olarak. Taze betonu, eski sertleşmiş beton veya harca bağlamak için yapıştırıcı reçine olarak. Aşınmaya karşı koruyucu kaplama zemini olarak. Köprü taşıyıcı plakalar, makina ayakları, bağlama civataları, tren ray hatlarında sorunsuz zemin ve dayanıma sahip imalatlar için.
Ahşap, yığma ve betonarme yapılarda yüklerin artması, hasar ve eskime olması, yapısal değişiklikler yapılması, dizayn ve imalat hatalarının bulunması durumunda yapıların güçlendirilmesi amacıyla. Kimyasal ve mekanik etkilerle karşılaşacak zemin ve duvar seramik kaplamalarının derzlerinde, sert, su geçirimsiz ve kimyasallara dayanıklı derz dolgu malzemesi olarak; havuz, çamaşırhane, hastane, laboratuvarlarda. Yüksek dayanımlı zemin ve duvar boyası olarak. Su altı imalatlarında. Yapılarda, herhangi bir sebeple çatlakların ve oyukların doldurularak yapıştırılması veya enjekte edilmesi amacıyla kullanılabilir.
En yaygın olarak kullanılan epoksi grubu, zemin kaplaması olarak kullanılan gruptur.
Epoksi, genel olarak, beton zeminlerin partiküler bir kaplama düzlemi oluşturulmak sureti ile korunması, tamiri ve dekoratif bir görünüm verilmesi amacıyla kullanılan bir ürün grubudur. Bu özelliklerinden dolayı, çok geniş bir alanda; sağlam, dekoratif, sıhhi kimyasal ve fiziksel dayanımları çok yüksek, hem uygulama ve hem de sonraki kullanım ömrü içinde insan sağlığına zararsız zeminlerin imalatında her geçen gün daha da artan bir taleple kullanılmaktadır. Yapı sektörünün her geçen gün daha bilimsel ve teknolojik metotlara yönelmek ihtiyacı, uzmanlaşmış bilimsel ve teknik kadrolarla üretilen ve uygulanan ürünlerin daha da yaygılaşarak kendilerine zemin hazırlaması şansını ve zorunluluğunu dayatmaktadır. Bu çerçevede epoksi ürün grubu gelecekte çok daha fazla tanınacak, kullanılacak ve sevilecek “modern” yapı malzemelerinin başında gelmektedir.